Έκθεση με έργα του Παύλου Σάμιου στον Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ»

Ο Χώρος Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» της Εθνικής Ασφαλιστικής φιλοξενεί την έκθεση Παύλος Σάμιος “Non Finito”, με 35 έργα του σημαντικού δημιουργού.

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2022

Ο Χώρος Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» της Εθνικής Ασφαλιστικής φιλοξενεί την έκθεση Παύλος Σάμιος “Non Finito”, με 35 έργα του σημαντικού δημιουργού. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα σειρά ανολοκλήρωτων έργων, μελετών και σχεδίων του καλλιτέχνη από την δεκαετία του 1970 μέχρι το 2020.

Έργο 1 - Παύλος Σάμιος
Έργο 2 - Παύλος Σάμιος

«“Non finito” τιτλοφορεί το γεγονός η σύντροφος ζωής του ζωγράφου, Μαρία Ξανθάκου, δίνοντας τον τόνο και το περιεχόμενο της «συνέχειας». Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζουμε τα έργα που έμειναν ανολοκλήρωτα από τους δημιουργούς τους, συχνά λόγω του θανάτου τους καθώς και εκείνα που υπηρετούν μια συγκεκριμένη αισθητική όπως αφήνονται σκόπιμα ημιτελή και «παίζουν» με τις έννοιες του ανεπίλυτου και του ανολοκλήρωτου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς και συνεχίζει «Μερικοί από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες διερεύνησαν μια τέτοια αισθητική, μεταξύ των οποίων ο Τιτσιάνο, ο Ρέμπραντ, ο Τέρνερ και ο Σεζάν, ενώ μοντέρνοι και σύγχρονοι εικαστικοί όπως οι Τζανίν Αντονί, Λίγκια Κλαρκ, Τζάκσον Πόλοκ και Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ την έστρεψαν σε νέα κατεύθυνση, επεκτείνοντας τα όρια της τέχνης στον χώρο κρατώντας το ίδιο νήμα από τους προγενέστερους: καλούν τους θεατές να ολοκληρώσουν το έργο με τη φαντασία τους. Κατά κάποιον τρόπο, η ποιητική του ανολοκλήρωτου είναι η ποιητική του ανέφικτου.» «Ο Σάμιος άλλοτε προτάσσοντας ατελή περιγράμματα και προτείνοντας ένα εξαιρετικά εύγλωττο non finito κι άλλοτε ενορχηστρώνοντας την ποιητική διαμόρφωση των κενών, τις διαφάνειες και μια εξπρεσιονιστική διάθεση όπως στάζει το χρώμα επάνω στο χαρτί, μας παρουσιάζεται πέρα από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του, πάνω ακόμη κι από τη μορφή του έργου του.» Η έκθεση θα έχει διάρκεια από τις 25 Οκτωβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10:00 – 18:00.

Stoart - Χώρος Τέχνης (λογότυπο)

Share it!